Rôzne

Manínska úžina odomknutá: Začala sa ďalšia turistická sezóna

Počas uplynulého víkendu sa konalo tradičné odomykanie Manínskej úžiny, čo je akýsi nepísaný začiatok turistickej sezóny v našom okolí. Na čo sa možno v tejto turistickej sezóne tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Manínska úžina odomknutá: Začala sa ďalšia turistická sezóna
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Klub slovenských turistov Manín zorganizoval počas ostatného víkendu už tradičné odomykanie Manínskej úžiny. Jeho účastníci si mohli vybrať dve verzie participácie na tejto akcii. Prvou bola individuálna turistika okolím Manínskej úžiny, Kostoleckej tiesňavy, Veľkého Manína a ďalších okolitých miest hodných navštívenia. No zároveň sa mali títo turisti zúčastniť spoločného stretnutia v Manínskej úžine na symbolickom cintoríne.

Z Považskej Teplej na symbolický cintorín

Druhou verziou účasti na tomto podujatí bola turistika so sprievodcom, ktorého zabezpečili organizátori. Na výber boli tri trasy: Považská Teplá – Manínec – Drieňovka – symbolický cintorín, Považská Teplá – Veľký Manín – symbolický cintorín a poslednou trasa Považská Teplá – Kostolecká tiesňava – symbolický cintorín. Všetky tri sa začínali pri kultúrnou dome v Považskej Teplej o 7:30, pričom na miesto určenia sa mali všetci dostaviť do 13:00.

Viac ako 200 účastníkov

Odomykania Manínskej úžiny sa zúčastnili viac ako dve stovky domácich, ale aj cezpoľných turistov. Pomyselné odomykanie sa uskutočnilo na symbolickom cintoríne, pričom súčasťou bola aj pietna spomienka na horolezcov, turistov a milovníkov prírody, ktorých životné cesty či osudy boli späté práve s Manínskou.

Ďalšie väčšie podujatia

Táto turistická sezóna prinesie aj 40. jubilejný ročník obľúbenej Jilemnického dvadsaťpäťky, ktorá sa tento rok uskutoční 24. apríla. Zo známych akcií v našom okolí to bude v polovici augusta aj letný prechod Javorníkov. Celá turistická sezóna sa uzavrie zamykaním Manískej úžiny, ktoré je na programe 13. novembra.

Môže vás zaujímať:

Šikovný PREHĽAD pre každého Považskobystričana: Kam za relaxom počas nového týždňa?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM