Filip Chudý Rôzne

Máje v Považskej Bystrici a okolí: Zozbierali sme atraktívne ZÁBERY!

Počas predĺženého víkendu vyrástlo v našom meste a okrese množstvo májov. Kde sa ako stavalo?

Ilustračný obrázok k článku Máje v Považskej Bystrici a okolí: Zozbierali sme atraktívne ZÁBERY!
32
Galéria
Zdroj: Obec Papradno

Stavanie májov patrí k tradičným symbolom na jar sa obnovujúcej prírody, ktorá vyhrala boj so zimou. V Považskej Bystrici a okolí ich počas predĺženého víkendu vyrástlo hneď niekoľko. Prvý v centre nášho mesta stál už v piatok pri Strednej priemyselnej škole, ktorá hostila 8. ročník Považskobystrického študentského majálesu. Tohto podujatia sa zúčastnilo 380 účastníkov.

Tradičný krojovaný sprievod mestom Považská Bystrica sa tento rok neuskutočnil kvôli nepriaznivému daždivému počasiu. Rovnako sa muselo posunúť i stavanie mája pred SPŠ, pričom kultúrny program sa konal netradične v priestoroch telocvične školy.

V rámci neho vystúpil Juraj Jakubík z Hvozdnice, člen ĽH Javorníček, zamestnanec Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici a účastník televíznej šou Zem spieva. V ďalšom bode programu vystúpil detský folklórny súbor Studnička pri ZŠ v Dolnej Marikovej. Mladé dievčatá si pod vedením svojho vedúceho Vladimíra Martikáňa na túto špeciálnu príležitosť pripravili piesne viažuce sa k stavaniu mája. V úvode i závere podujatia vystúpili aj študenti priemyselnej školy so svojím folklórnym pásmom.

Výbor mestskej časti (VMČ) SNP, Zakvášov, Hliny pripravil stavanie mája počas soboty na námestíčku pri Juniore. Program podujatia bol venovaný hlavne deťom, ktoré sa mohli tešiť aj z rôznych atrakcií pre najmenších. V nedeľu sa stavalo aj na Lánoch v parku pri Dukelskej ulici, a to rovno dva máje, keď ten druhý menší bol detský. „Do tanca hrala približne stovke účastníkov Chasa veselá, pričom posedenie sa pretiahlo do neskorých večerných hodín,“ povedala predsedníčka VMČ Lány Jana Veličová, ktorá si pochvaľovala pri stavaní aj podporu poslaneckého kolegu z Rozkvetu Andreja Péliho.

V rovnakom čase sa staval máj aj v centre mesta pred kinom Mier, kde bol tradičný program súborov Mestského folklórneho štúdia spojený so stavaním mája. Podobné slávnosti zorganizovali aj v jednotlivých obciach Považskobystrického okresu. V Pružine stavali máj hasiči a hrala im hudobná skupina Bonus, ktorá vystupovala pri podobnej akcii aj v Domaniži. V Papradne bol postavený máj na Holom vŕšku a akcia spojená s pálením vatry. Ako vyzeralo stavanie májov v Považskej Bystrici a okolí, to si pozrite vo fotogalérii.

Stavanie májov v Považskej a okolí: Kde aké vyrástli?
32
Galéria
Zdroj: VMČ Lány

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Týždeň v Považskej ako na dlani: Čo najzaujímavejšie sa udialo v závere apríla?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM