Filip Chudý Samospráva Rôzne Komunálne voľby

Komunálne voľby v Považskej onedlho: Prvé možné mená kandidátov na primátora

Komunálne voľby tu budú už za približne polroka, pričom už začínajú povetrím poletovať mená možných kandidátov. Zistili sme pre vás viac.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby v Považskej onedlho: Prvé možné mená kandidátov na primátora
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Začiatkom novembra 2018 sa uskutočnia na Slovensku komunálne voľby. V nich si budeme voliť primátora a tiež nových poslancov mestského zastupiteľstva. A keďže čas beží rýchlo, urobili sme prvú sondu, kto by mal záujem o primátorské kreslo v Považskej Bystrici.

Pred štyrmi rokmi prejavilo záujem päť kandidátov, vo voľbách v roku 2010 bolo dokonca až 15 kandidátov. V oboch ale vyhral súčasný primátor Karol Janas. V roku 2014 ho podporila koalícia SMER – SD, KDH, SDKÚ – DS, pričom získal 6 306 hlasov. Druhý Juraj Smatana získal 3 346 hlasov, zvyšní traja kandidáti (Jozef Hošták, Lukáš Pavlík, Jaroslav Ševčík) mali od 419 po 519 hlasov.

Oslovili sme možných kandidátov na primátora, resp. tých, ktorým dali Považskobystričania najviac hlasov v župných voľbách 2017 a zároveň sú z nášho mesta. Otázka znela, či budú kandidovať na primátora, alebo prípadne navrhnú (podporia) na tento post niekoho iného. Ich vyjadrenia uvádzame bez úprav, ako nám boli poskytnuté a v abecednom poradí.

Zoznam možných kandidátov, resp. politických subjektov, ktoré prejavia záujem navrhnúť (podporiť) ďalších kandidátov, sa môže v najbližšom čase meniť, pričom situáciu budeme sledovať a kompetentných oslovovať. Ak viete o niekom, kto bude kandidovať na post primátora, dajte nám to prosím vedieť na: chudy@global24.sk, 0905 744 154.

Karol Janas (primátor, predseda okresnej rady SMER – SD): „Rozhodovanie o tom, či bude človek kandidovať, alebo nie, je v tejto chvíli ešte predčasné. Pred nami je ešte množstvo práce, ktorú chceme urobiť. Kandidatúrou sa zatiaľ nezaoberám, voľby sú až v novembri. Svoje rozhodnutie zverejním včas. Predpokladám, že v máji oznámim, či budem opätovne kandidovať na post primátora.“

Peter Máťoš (viceprimátor, predseda miestneho klubu KDH): „Momentálne túto otázku riešime na straníckej úrovni. Samozrejme, o ďalších krokoch budeme informovať média. Našim hlavným cieľom je slušná a zodpovedná politika, ktorá nerozdeľuje, ale spája.“

Andrej Péli (mestský poslanec, nezávislý): „Vašu otázku vnímam ako poctu a veľmi pekne za ňu ďakujem. Po minuloročných voľbách do vyšších územných celkov som poďakoval svojim voličom a jasne deklaroval, že spoločne ideme ďalej. Sľub dodržím a pokiaľ mi to občania umožnia svojimi hlasmi v nastávajúcich voľbách, tak určite budem pokračovať v politických aktivitách. Samozrejme, naďalej pod vlajkou nestraníka. Rád by som na vašu otázku odpovedal konkrétnejšie, no momentálne to nie je možné, keďže sa aktuálne nachádzam vo fáze rozhodovania. Ak moje rozhodovanie dospeje do kladného stanoviska, tak o tom včas informujem.“

Iveta Pospíšilová (mestská poslankyňa, okresná predsedníčka SaS): „Dovoľujem si vám oznámiť, že ja osobne nebudem kandidovať na post primátora. Ako okresná predsedníčka SaS v Považskej Bystrici rokujem s možnými koaličnými partnermi na spoločnej podpore kandidátov na poslancov a na post primátora. Nakoľko nie sú rokovania ukončené, v tomto momente vám nemôžem poskytnúť ich konkrétne mená. Nevylučujem však, že sa tak v blízkej dobe nestane.

Marian Puček (mestský poslanec, predseda miestnej bunky Progresívneho Slovenska): „Ďakujem za prejavenie záujmu. Je fajn, že už tak skoro pred voľbami sa zaujímate o kandidátov, ja mám tiež veľmi často myšlienky nastavené týmto smerom. Práca poslanca mi umožnila pochopiť veľa vecí. Som veľmi sklamaný z toho, akým spôsobom je vedené toto naše mesto. Absentuje tu to najzákladnejšie manažérske vedenie, všetko je robené len formou improvizácie a práca nemá žiadny systém ani plán.
Aktuálne sa s mnohými rozumnými a úspešnými ľuďmi rozprávame o vybudovaní tímu, ktorý by pomohol tomuto mestu k rozvoju. Nakoľko ale rokovania stále prebiehajú a situácia sa vyvíja, nedokážem dnes odpovedať na vaše otázky.
Ako člen Progresívneho Slovenska mám úprimný záujem na realizácii zmien v SR i v Považskej Bystrici. Definitívne stanovisko ohľadom čohokoľvek padne niekoľko mesiacov pred voľbami. Dnes vám nepotvrdím ani nevyvrátim nič z toho, čo ste počuli. Nechcem vystaviť žiadneho z potenciálnych kandidátov prípadnému tlaku zo strany politických súperov.“

Juraj Smatana (mestský a krajský poslanec, krajský koordinátor Zmeny zdola, DÚ): „Som pripravený kandidovať, pretože považujem za vec základnej občianskej zodpovednosti ukončiť osemročné šafárenie Karola Janasa a jeho družiny. Teraz je na to vhodný čas, lebo Karol Janas sa do funkcie odviezol na značke SMER a s podporou Roberta Fica. Ich dôveryhodnosť je kvôli korupčným kauzám a prepojeniam na mafiu v súčasnosti na historickom minime. A výsledky hospodárenia Karola Janasa už môžu Považskobystričania vidieť voľným okom a na každom kroku.
Nejde tu o nejakú moju osobnú kariéru. Akonáhle by sa našiel kandidát alebo kandidátka, ktorý by mal lepšie šance poraziť janasovcov, a súčasne bude dávať záruky, že odolá následným korupčným tlakom, veľmi rád svoju kandidatúru stiahnem v prospech takéhoto kandidáta alebo kandidátky. Ide predsa o budúcnosť Považskej Bystrice.

Igor Steiner (mestský a krajský poslanec): „V tejto chvíli o kandidatúre na primátora určite neuvažujem.“

Peter Zvak (mestský poslanec, podpredseda okresnej organizácie SNS): „Moja kandidatúra na primátora je v riešení. Prebiehajú rokovania, kde sa rozhodneme, či podporíme niekoho, alebo pôjdeme samostatne.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračná koláž (Puček, Smatana, Janas, Péli)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM