Filip Chudý Samospráva

Koľko zaplatili Bystričania na daniach? Radnica nasadí aj exekútorov!

Mesto Považská Bystrica aj tento rok vyrubilo voči svojim občanom dane. Akú čiastku už dodali obyvatelia mesta do pokladnice?

Ilustračný obrázok k článku Koľko zaplatili Bystričania na daniach? Radnica nasadí aj exekútorov!
Zdroj: Dnes24.sk

Občania Považskej Bystrice dostali koncom mája a začiatkom júna rozhodnutia o platení miestnych daní, pričom platenie miestnych daní sa týka aj právnických osôb. Zaplatenie vyrubenej dane, ktorá bola viac ako 35 eur, sa mohla rozdeliť do dvoch termínov. Prvá splátka bola do konca júna a druhá do konca septembra, právnické osoby mali prvú splátku do konca apríla, pričom splátky mohli byť tiež zaplatené naraz v prvom termíne.

Ako prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, pre tento rok mesto vyrubilo miestne dane v sume viac ako 4 milióny eur a celkovo bolo rozposlaných viac ako 30 000 rozhodnutí. Do termínu prvej splátky boli podľa jej slov miestne dane uhradené z uvedeného predpisu na viac ako 50 percent a k termínu druhej splátky boli miestne dane z predpisu roku 2016 uhradené približne v sume 3 393 000 eur, čo predstavuje 82,39 percent.

„V porovnaní s minulým rokom, je to mierne zlepšenie. K dnešnému dňu boli miestne dane z predpisu roku 2016 uhradené približne v sume 3 510 000 eur, čo predstavuje 85,41 percent,“ doplnila Iveta Kováčiková.

Tlačia na neplatičov

Okrem úhrad miestnych daní z predpisu roku 2016 mesto získava finančné prostriedky aj vymáhaním daňových nedoplatkov z minulých rokov. „Podobne ako po minulé roky, mesto nebude ľahostajné k tomu, že tak niektorí občania, ako aj právnické osoby si nesplnili svoju zákonnú povinnosť a nezaplatili miestne dane,“ povedala hovorkyňa mesta s tým, že neplatičom posielajú upomienky, zverejňujú ich mená na webovej stránke mesta a v krajnom prípade vymáhajú daňové nedoplatky prostredníctvom exekútorov.

„Daňové nedoplatky z minulých rokov boli v roku 2016 uhradené v sume 269 000 eur. Spolu s nimi bolo k dnešnému dňu za rok 2016 na miestnych daniach uhradených 3 780 000 eur,“ informoval prednosta mestského úradu Anton Martaus.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská v boji o titul najkrajšieho mesta: Poznáme výsledok!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM