Filip Chudý Rôzne

Klára (15) z Považskej dostala nápad a ... Je nominovaná na Detský čin roka!

Žiačka považskobystrickej ZŠ dostala krásny nápad, ktorý sa navyše aj realizoval. Teraz je nominovaná na celoslovenský Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Klára (15) z Považskej dostala nápad a ... Je nominovaná na Detský čin roka!
Zdroj: Dnes24.sk

Aj deti robia veľké skutky, ktoré si zaslúžia oceniť. Príkladom je aj 15-ročná Klára Šadláková, ktorá je žiačkou 9. B na Súkromnej základnej škole DSA Považská Bystrica na Rozkvete, známejšou aj ako VIII. ZŠ. Klára Šadláková je nominovaná na Detský čin roka 2016 v kategórii Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin. Organizácia ĽUDIA ĽUĎOM je aj tento rok partnerom dlhoročného projektu Detský čin roka, nad ktorým prevzal záštitu prezident Andrej Kiska.

Nomináciu si vyslúžila za svoj nápad a skutok, ktorý opísala v liste adresovanom na Detský čin roka. Išlo v ňom o to, ako pomôcť psíkom v považskobys­trickom útulku Hafkáči. Vytvorila plagát, pomocou ktorého upozornila na problémy psíkov, pričom spísala aj zoznam vecí, ktorými by im ľudia mohli psíkom a ten zaniesla do každej triedy. To malo následne na škole úspech a vznikla tak celoškolská zbierka.

Čin ponúkol efekt

Klára Šadláková má podľa vlastných slov psíky veľmi rada už odmalička, preto sa rozhodla takto pomôcť. „Celé to vzniklo približne mesiac pred Vianocami, keď tie psíky potrebovali vlastne všetko, od žrádla až po deky. Preto sme s mamou vyrobili plagát,“ prezradila nominovaná na Detský čin roka 2016. No jej čin by zostal pred širokou verejnosťou zrejme utajený, nebyť výchovnej poradkyne na škole Lucie Minárikovej, ktorá si všimla plagáty v triedach a podľa vlastných slov Kláru Šadlákovú následne motivovala na napísanie spomínaného listu, aj keď tá ho najprv napísať nechcela.

„Keďže som ich učila aj predmet tvorivé čítanie, tak práve tu som jej dala priestor, aby napísala len o tom, čo urobila. Veď nepísala o ničom vymyslenom. Nakoniec to bol jediný list, ktorý sme za školu odoslali, aj keď činov bolo viac, no tento bol dotiahnutý do konca a ponúkol výsledný efekt,“ povedala Lucia Mináriková.

Pomohla celá škola

Tá tiež prezradila, že do školy musel prísť pre vyzbierané veci Klárin otec na aute. „Pomáhali žiaci, učitelia, priatelia školy. V každej triede sa našiel niekto, kto prispel. Klárkin nápad pomohla realizovať celá škola, čiže je to akoby čin nás všetkých,“ vyjadrila sa Lucia Mináriková.

„V útulku boli radi, keďže sme im to priniesli pred Vianocami,“ prezradila Klára Šadláková, ktorá plánuje po základnej škole študovať kynológiu. A jej láska k psíkom nezostane bez odozvy ani v tomto roku, keďže opäť plánujú urobiť podobnú zbierku, čo potvrdila aj školská výchovná poradkyňa.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2016 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 25.11. 2016 do 24:00. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť Kláru Šadlákovú môžete hlasom priamo TU.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

FOTO: Príjemnejšie čakanie na detskej pohotovosti v Považskej

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM