Filip Chudý Kultúra

Kino Mier už opätovne premieta vyše jeden rok: Nízka návštevnosť je sklamaním

Považskobystričania v nedávnej minulosti volali po obnovení premietania filmov v kine Mier. To sa za týmto účelom preto zdigitalizovalo. Lenže čísla návštevnosti za minulý rok sú sklamaním.

Ilustračný obrázok k článku Kino Mier už opätovne premieta vyše jeden rok: Nízka návštevnosť je sklamaním
Zdroj: Dnes24.sk

Filmové predstavenia v zdigitalizovanom kine Mier v Považskej Bystrici navštívilo od apríla do konca decembra minulého roku 8137 divákov. Riaditeľka príspevkovej organizácie mesta PX Centrum Anna Kardošová očakávala vyššiu návštevnosť.

Po dočasnom prerušení prevádzky kina Mier bol tlak verejnosti na zavedenie nových technológií distribútorskými agentúrami veľký. Obyvatelia žiadali digitalizáciu kina a opätovné spustenie premietania. S podporou nenávratnej dotácie 22 000 eur z audiovizuálneho fondu a 60 000 eur od mesta Považská Bystrica bolo kino digitalizované.

„Očakávali sme, že najmä na prvých premietaniach sa zúčastní zo zvedavosti značný počet divákov a kino bude naplnené aspoň na dve tretiny. Nestalo sa a mnohí diváci ešte ani po roku prevádzky filmové predstavenie nenavštívili napriek častému uvádzaniu premiér a nízkemu vstupnému. Na to, ako ľudia volali po digitalizácii kina, sme očakávali vyššiu účasť návštevníkov,“ uviedla riaditeľka PX Centra Anna Kardošová

Digitalizácia kina Mier bola podľa nej jedinou možnosťou, ako zabezpečiť, aby kino slúžilo svojmu pôvodnému poslaniu – premietaniu filmov. Najdrahšou položkou bola výmena technického zariadenia – dvoch premietacích strojov za špeciálny videoprojektor a výkonný počítač. Vymenilo sa tiež plátno, pôvodné nainštalovali ešte pri kolaudácii kina. Pribudlo taktiež nové ozvučenie. Filmy premietajú v 2D formáte a podstatne sa zlepšil zvuk i obraz v kinosále.

Prínosom je možnosť premietania premiérových filmov. Piatky a soboty už tradične patria filmovým premiéram a novinkám, nedele detským predstaveniam a pondelky filmovému klubu. V tejto štruktúre chce PX Centrum pokračovať aj v budúcnosti.

V zdigitalizovanom kine odprezentovali od apríla do decembra minulého roku 137 filmových predstavení. „Kino bude v prevádzke aj počas letných prázdnin s výnimkou celozávodnej dovolenky. Na toto obdobie pripravuje PX Centrum aj prekontrolovanie techniky, keďže je ešte v záruke, aby sa odhalili prípadné chyby,“ dodala riaditeľka PX Centra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nuda v Považskej nehrozí: Kam za zábavou počas nového týždňa?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM