Filip Chudý Rôzne

Jedna z dominánt Považskej zbúraná: Takto sa nám strácala pred očami, VIDEO

V našom meste sa ešte donedávna nachádzala deviata najvyššia slovenská stavba, ale už jej niet. Pozrite si video, ktoré zachytáva celý jej zánik.

Ilustračný obrázok k článku Jedna z dominánt Považskej zbúraná: Takto sa nám strácala pred očami, VIDEO
Zdroj: TASR

V auguste minulého roka začal v Považskej Bystrici niekoľkomesačný proces búrania 201-metrového komína, ktorý bol dovtedy najvyššou stavbou v Považskej Bystrici a celkovo deviatou na Slovensku, pričom medzi komínmi bol na piatom mieste. Začali ho stavať v polovici 80. rokov minulého storočia a postavený bol v roku 1987, pričom išlo o teplárenský komín, ktorý ale paradoxne nikdy neslúžil svojmu účelu.

Dôvodom bolo to, že plánovaný rozvoj výroby leteckých motorov vo vtedajších Považských strojárňach sa utlmil a tým aj ďalšia predpokladaná bytová výstavba na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet. Ako na začiatku demolácie komína povedal obchodno-technický riaditeľ spoločnosti Tepláreň Považská Bystrica Stanislav Bednár, po roku 1989 chýbalo na dostavanie kompletného tepelného zdroja asi 65 miliónov korún a investícia sa pre predpokladanú nerentabilitu začiatkom 90. rokov zastavila.

„Zbúranie komína bolo jednou z podmienok kórejskej spoločnosti, ktorá v jeho blízkosti stavia nový výrobný závod. Približne polovicu nákladov na búranie bude znášať kórejská spoločnosť, ktorá chce následne odkúpiť pozemky okolo komína,“ povedal na začiatku búracieho procesu generálny riaditeľ Teplárne Považská Bystrica Dušan Tomčík.

Aktuálne už na svojom mieste komín nestojí, keďže sa ho podarilo postupne zbúrať. Investičné náklady na jeho výstavbu boli približne 24 miliónov korún a minulo sa 2060 ton cementu, 500 ton betonárskej ocele, 1400 ton kyselinovzdornej kameniny, 380-tisíc tehiel tepelno-odolných na vnútornú výmurovku a asi 6750 metrov kubických štrkopieskov. No všetko z toho už je vyvezené preč. Ako nám postupne jedna z dominánt mesta mizla pred očami, to si môžete pozrieť na videu.

Komín v Považskej Bystrici: Takto sme postupne prišli o dominantu mesta
1
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Putuje k nám slušný balík peňazí: Ako s ním chce naložiť považská radnica?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM