Filip Chudý Kultúra

Jedinečný festival v Považskej: Predstavia sa hudobníci zo štyroch krajín

V našom meste sa uskutoční jedinečné podujatie, na ktorom vystúpia interpreti zo štyroch krajín. Zastúpenie má aj Považská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný festival v Považskej: Predstavia sa hudobníci zo štyroch krajín
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu o 17:00 sa v Považskej Bystrici pred mestským úradom uskutoční podľa slov organizátorov jedinečné podujatie. Folklor Fusion Festival sa pokúsi ukázať, ako sa v Poľsku, Maďarsku, Česku a na Slovensku dá skĺbiť ľudová hudba s inými hudobnými žánrami, a vďaka tomu vytvoriť niečo úplne nové. Z každej krajiny vystúpi jeden interpret a predvedie vlastný prístup k prelínaniu folklóru vo svojej hudbe.

Slovensko bude na festivale reprezentovať Ľudová hudba Folklórneho súboru Považan z Považskej Bystrice. Jej členovia pri tejto príležitosti naštudovali špeciálny program reprezentujúci myšlienku festivalu. Predstavia sa netradičným spracovaním ľudových piesní s využitím netradičných nástrojov a moderných rytmov.

Zahraniční účastníci

Maďarsko bude reprezentovať skupina Paprika Paprika. Tá bude prezentovať folklór v rockovo experimentálnom štýle z oblasti Moldva. Skupinu založili starí harcovníci maďarskej scény zo skupín Trottel a Navrang.

Čítajte tiež: Začiatok jesene s množstvom zábavy: Top 10 víkendových podujatí v Považskej

Česko bude zastupovať huslistka, speváčka a moravská folkloristka Jitka Šuranská . Vo svojej tvorbe vychádza z moravských a valašských ľudových piesní. Držiteľka hudobnej ceny Anděl v kategórii world music vytvorila trio s kontrabasistom Marianom Friedlom a mandolínistom Martinom Krajíčkom. Trio je zakorenené v tradícii, idúce svojou vlastnou hudobnou cestou.

Hviezda festivalu

Najväčšou hviezdou festivalu má byť podľa organizátorov nepochybne GOORAL, vlastným menom Mateusz Górny, pochádzajúci z Bielsko-Biala. Začínal ako elektronický producent, ale vzápätí dodal do svojich skladieb miestne ľudové motívy a prerazil s unikátnou zmesou dubstepu, folklóru a tanečnej elektroniky. S úspechom vystupoval na takých festivaloch ako Sziged či Colours of Ostrava.

V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v kine Mier, vstup naň je voľný.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Prvé FOTO a VIDEO: Považskobystrický jarmok ovládol mesto

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM