Filip Chudý Rôzne

Jazero pri Považskej sa otvára: Ako to bude s kúpaním na Podhradskom mori?

Podhradské more získava na popularite, preto ľudí z Považskej Bystrice a okolia poteší, že sa naň môžu ísť okúpať už počas prvých teplých dní.

Ilustračný obrázok k článku Jazero pri Považskej sa otvára: Ako to bude s kúpaním na Podhradskom mori?
Zdroj: Dnes24.sk

Oddychová lokalita v Považskom Podhradí nazvaná Podhradské more začne počas posledného aprílového víkendu (28.-29. 4.) fungovať v predsezónnom režime. Otvorené pre verejnosť bude v prípade slnečného počasia v oba víkendové dni od 10:00 do 18:00. Takto to bude potom aj každý nasledujúci týždeň až do riadneho otvorenia sezóny, ktoré je na pláne v druhej polovici júna. Pozemkové spoločenstvo Prúdy (PSP) a občianske združenie Podhradské more zároveň prosí návštevníkov o dodržiavanie čistoty a poriadku.

„V prípade priaznivého počasia bude cez víkend otvorené, podobne, ako počas celého mája, ale len počas sobôt a nedieľ. Počas týždňa bude otvorené neskôr, keď prídu najteplejšie mesiace. Tí, čo majú záujem, sa môžu prísť poprechádzať alebo okúpať na vlastné riziko. Ľuďom brániť nechceme, hoci máme nejaké zlé skúsenosti s čistotou. No verím, že ich prevychováme. My ale budeme popritom na zveľaďovaní areálu ešte pracovať,“ povedala Jarmila Tabačková, predsedníčka PSP a OZ Podhradské more.

Podľa jej slov majú v pláne cez víkend prvú kosbu, v pláne je a čistenie piesku na volejbalovom ihrisku. Detskú zostavu z minulého roka reklamovali a objednali novú farebnú s viacerými prvkami. V máji by mali pribudnúť toalety. Bufet má byť otvorený až od riadneho otvorenia sezóny v júni. „V priebehu mája sa nebude vyberať vstupné, ale pripravená bude pokladnička na dobrovoľné vstupné,“ uviedla Tabačková.

Podhradské more sa nachádza medzi kanálom Vážskej kaskády a Váhom v lokalite Prúdy. Ide o prírodné jazero, ktoré vzniklo po ťažbe štrkov. Dostanete sa tam z Považského Podhradia, keď prejdete cez jeden z mostov nad kanálom (pri vodnej elektrárni alebo kúsok od cesty pod hradom), potom prejdete pod diaľnicou a odtiaľ idete smerom akoby do Považskej Bystrice a k Váhu.

„Minulý víkend sme tu mali potápačov, podľa ktorých tu máme úžasnú teplú vodu. V hĺbke 3,5 metra bolo nameraných 7 °C, 1 meter pod hladinou zas 15 °C. Ale keďže bol teplý týždeň, tie údaje budú zrejme už vyššie,“ prezradila o teplote vody v jazere predsedníčka PSP a OZ Podhradské more.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM