Rôzne

Jar v Považskej Bystrici: V akom stave je po zime mesto?

Začala sa jar a s ňou už aj tradičné jarné upratovanie. My sme sa vybrali do ulíc mesta a zisťovali, aké je situácia na frekventovaných miestach. Prevláda v našich uliciach po zime poriadok alebo bordel?

Ilustračný obrázok k článku Jar v Považskej Bystrici: V akom stave je po zime mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci tohtoročná zima nebola až tak tuhá ani v našom meste, občas predsa len nasnežilo a museli sa cesty a chodníky posýpať štrkom. No keďže ten sa nerozpustí ako cestárska soľ, je potrebné ho po zime z pozemných komunikácií odpratať.

Polovičná úspešnosť

V tomto smere je úspešnosť čistoty mesta približne polovičná. Na niektorých miestach je evidentné, že štrk už bol odstránený. Napríklad ak sa pôjdete prejsť po pešej zóne povedľa Domanižanky, určite si všimnete pás, ktorý naznačuje, že čistiace auto už tadiaľ prešlo. Situácia je pomerne dobrá aj na chodníkoch v centre mesta a jeho okolí, no oveľa horšia situácia je popri cestách, kde je stále veľa štrku. Najviac asi prekáža pri priechode pre chodcov hneď oproti hlavnému vchodu hlavne pošty. „Naozaj je tých kamienkov tu veľa, mladší to možno preskočia, ale my starší nemáme taký dlhý krok a musíme na ne stúpiť, čo nie je príjemné,“ povedala nám dôchodkyňa Eva.

Časť neporiadku ostala

Zdá sa, že čistiace stroje centrum mesta a chodníky už prešli, ale ešte bude potrebné, aby sa vybrali do mesta aj čaty upratovačov, pričom jedného osamoteného upratovača sme aj v meste videli. Hlavne na nerovných miestach ešte totiž neporiadok ostal, pričom ručne bude treba očistiť aj priestor pod lavičkami. Tie pri supermarkete sú síce nové, ale ako vidieť aj na našich fotkách, pod nimi je už poriadna špina. „Pri sedení mi to neprekáža, no esteticky pekné to veru nie je,“ povedal nám na lavičke sediaci 29-ročný Peter.

Pozostatok jesene

A hoci hovoríme o jarnom upratovaní, trochu je zarážajúce, že sme našli v meste ešte mnoho miest, na ktorých je opadané lístie, ktoré pripomína jeseň. No mestskí pracovníci dnes aspoň odpratávali popadané konáre. Traktor s vlečkou, na ktorej sa nachádzali konáre stromov, sme videli v meste na viacerých miestach.

Rozbité chodníky a fontána

V horšom stave po zime sú fontány, hoci ich sezóna príde neskôr a čistiť sa budú asi až pred ich spustením. No fontána vedľa úradu práce je už po tejto zime pomaly v havarijnom stave a malo by sa s ňou niečo robiť. Podobne, ako s viacerými deravými chodníkmi. V žalostnom stave sme našli v pondelok hlavne tie pri Maníne a tiež tie medzi Námestím Andreja Hlinku a kinom Mier. „Sú katastrofálne,“ stručne nám ich opísala 27-ročná Katarína.

Môže vás zaujímať:

Dobrovoľní hasiči v Považskej Teplej majú novinku: Tešiť sa môžu aj iné mestské časti

Foto: ilustračné

Situácia v Považskej Bystrici po zime
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM