Filip Chudý Rôzne

Hrad Bystrica zažil veľkolepý nával: Dvakrát viac ľudí, ako sa očakávalo! FOTO

Počas víkendu sa konala na miestnom Považskom hrade vydarená akcia, ktorú si prišla vychutnať nečakane vysoká návšteva.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Bystrica zažil veľkolepý nával: Dvakrát viac ľudí, ako sa očakávalo! FOTO
Zdroj: Vlastivedné múzeum

V sobotu sa na hrade Bystrica pri Považskej Bystrici konalo podujatie Noc hradov a zrúcanín. „Zámerom podujatia, ktoré sa koná každoročne na celom Slovensku, je prezentovať hradné zrúcaniny ako významné kultúrne pamätihodnosti,“ informoval predseda Združenia hradu Bystrica Štefan Paluš. Aj preto bol pripravený na hrade bohatý program so sokoliarskym súborom Falconarii, miestnym harfistom, folklórnym vystúpením od FS Limbora z Prečína a záver pódiového programu patril divadelnému súboru Commedia z Popradu.

Noc hradov a zrúcanín bola v Považskej Bystrici bohatá aj na sprievodný program. V centrálnej časti nádvoria bola umiestnená výstava starých predmetov zo súkromnej zbierky Ladislava Janecha z Považskej Teplej. Pod hradom bol zasa situovaná zóna pre detské aktivity. Pracovníci Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici pripravili tvorivé dielne s hradnou tematikou. Veľký záujem podľa organizátorov prejavila verejnosť o lukostreľbu, ktorú pripravil lukostrelecký klub Lieska. Záver programu patril nočnému premietaniu historických filmov.

„Podujatie Noc hradov a zrúcanín prebehlo za priaznivého počasia, čo sa pozitívne odrazilo aj na návštevnosti. Vstupnú bránu hradu prekročilo okolo 600 ľudí,“ informovala Petronela Rágulová z Vlastivedného múzeum v Považskej Bystrici, ktoré sa podieľalo na organizácii podujatia.

Predseda Združenia hradu Bystrica Štefan Paluš nám pred podujatím prezradil, že očakáva účasť okolo 300 ľudí, no skutočnosť nakoniec jeho odhad dvojnásobne prevýšila. „Z pozvaných hostí prijali pozvanie viacerí poslanci na čele s primátorom Považskej Bystrice, ktorý ocenil neľahkú prácu členov Združenia hradu Bystrica na záchrane hradných ruín a odovzdal im finančný príspevok na ďalšiu činnosť,“ dodala Rágulová.

Vo fotogalérii si pozrite, ako to na podujatí vyzeralo.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zrúcanina Považského hradu ožije: Očakáva sa výnimočná atmosféra

Súťaž o najkrajšie mesto Slovenska: Ako je na tom Považská Bystrica?

Foto: ilustračné

Noc hradov a zrúcanín: Zábery z Považského hradu
9
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM