Rôzne

Hrad Bystrica ožil: Veľké celoeurópske podujatie poňali v našom meste netradične, FOTO

Aj tento rok sa v máji uskutočnilo pod patronátom Rady Európy veľké podujatie venované múzeám. Považská Bystrica nebola výnimkou, pričom v našom meste nešlo o tuctovú akciu.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Bystrica ožil: Veľké celoeurópske podujatie poňali v našom meste netradične, FOTO
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, usporiadalo v spolupráci s občianskym združením Združenie hradu Bystrica tradičné múzejné podujatie Noc múzeí a galérií. Bolo to pri príležitosti 12. ročníka podujatia Európska noc múzeí, ktoré sa koná po celej Európe.

„Zámerom podujatia je v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu,“ povedala Petronela Rágulová, ktorá je poverená riadením Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Keďže to, ako jedno z mála múzeí na Slovensku, nemá vlastné expozičné priestory, požiadali múzejníci o pomoc pri realizácii spomínaného verejného podujatia členov Združenia hradu Bystrica, ktoré spravuje hrad, inak majetok Mesta Považská Bystrica. No a vďaka tomu dostala celá akcia veľmi zaujímavý punc.

Pripravené boli zaujímavé prezentácie

Vlastivedné múzeum pripravilo v rámci podujatia rôzne vzdelávacie vstupy odborných pracovníkov múzea. O histórii hradu a blízkeho okolia pútavo porozprávala návštevníkom historička Anna Šujanská, ktorá prezentovala hrad ako jednu z mnohých opevňovacích pevností na území Slovenska, ktoré sa stavali pred pustošivými nájazdmi Tatárov a Turkov. Poslucháčov veľmi zaujala aj ďalšia prednáška Miroslava Tichého zo Združenia hradu Bystrica. Zameral sa v nej na konzervátorské práce na hrade. „My len predlžujeme zánik tejto pamiatky…,“ povedal Tichý.

Zoológ múzea Tomáš Žilinčík a botanička Zuzana Huličiaková prezentovali prítomným, aké rôzne druhy fauny a flóry možno nájsť priamo v areáli hradu. Pre deti bola pripravená aktivita na spoznávanie jednotlivých druhov rastlín.

Noc múzeí na hrade Bystrica bola prvá spoločná akcia múzejníkov a členov Združenia hradu Bystrica. „Zámerom bolo prezentovať hradnú zrúcaninu ako miesto bohatej a zaujímavej regionálnej histórie, situovanú v nádhernej prírodnej lokalite. Tento ročník Noci múzeí prebehol v Považskej Bystrici úspešne. Potvrdil, že areál hradu je obľúbeným miestom regionálneho turizmu, vhodný pre organizovanie kultúrnych podujatí pre širokú verejnosť. Podujatia sa zúčastnilo približne 150 ľudí, záujem prejavili najmä rodiny s deťmi,“ dodala Petronela Rágulová. Zaujímavosťou je tiež to, že sa pripravuje ďalšie spoločné podujatie na hrade, ktoré bude v auguste.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Považskobystričania pyšní, FOTO

Foto: ilustračné

Noc múzeí a galérií: Hrad Bystrica opäť ožil
4
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM