Filip Chudý Rôzne

Fontány v Považskej spustené: Najnovšia dlho nevydržala, museli ju reklamovať!

Považskobystrické fontány sa spustili, ale nezaobišlo sa to bez problémov. Jednu obíjajú autá, druhú reklamujú, tretej by sa zišla rekonštrukcia...

Ilustračný obrázok k článku Fontány v Považskej spustené: Najnovšia dlho nevydržala, museli ju reklamovať!
11
Galéria

V Považskej Bystrici sú tri funkčné fontány – pred mestským úradom, pred okresným úradom a v centrálnej mestskej zóne v blízkosti kina Mier. V ostatných dňoch sa začalo s ich postupným spúšťaním, čomu predchádzala údržba a hĺbkové čistenie. „Údržba fontán spočíva v kompletnom hĺbkovom vyčistení, nakoľko vplyvom vody a vlhkosti sa tu každoročne tvoria nánosy vodného kameňa. Ďalšie povrchové úpravy spočívajú najmä v novom nátere,“ povedala považskobystrická hovorkyňa Iveta Kováčiková.

Na fontáne pred okresným úradom sa podľa jej slov každoročne opravuje obklad z vonkajšej strany fontány, ktorý tu ničia parkujúce vozidlá. „Fontána v centrálnej mestskej zóne si vyžiadala menšie opravy obkladu, na ktorom sa vyskytli praskliny vplyvom mrazivého počasia. V strojovni sa tiež zistila technická porucha jedného z troch motorov, jeho oprava sa aktuálne rieši,“ povedala hovorkyňa nášho mesta.

„Opravy na tejto fontáne sa pritom riešia v rámci reklamácie a nevyžadujú si teda zo strany mesta žiadne finančné náklady. Spustenie fontány však nebolo potrebné odkladať, väčšina trysiek funguje vďaka dvom ďalším motorom,“ uviedla hovorkyňa o fontáne, ktorú po rekonštrukcii spúšťali v lete 2016. Kvôli týmto problémom v nej nevystrekovala voda tak, ako predtým.

Kováčiková tiež prezradila, že v budúcnosti by bolo vhodné zrekonštruovať aj fontánu pred mestským úradom, kde začínajú byť problémy so starými rozvodmi a zanesenými tryskami. „V potrubí tiež uniká tlak, a preto je problém vyhnať do výšky väčší stĺpec vody. Fontána tak už nefunguje celkom podľa našich predstáv a začína byť problematické udržiavať ju v plnohodnotnom funkčnom režime. Prípadná rekonštrukcia bude závisieť od finančných možností mesta,“ doplnila.

Najobľúbenejšími sú fontány pred mestským úradom a v centrálnej mestskej zóne, okolo ktorých sa zdržuje mnoho ľudí, najmä mamičky s deťmi. Obe fontány boli atraktívne aj v zimnom období, kedy ich zdobilo vianočné osvetlenie. „V letných mesiacoch sa často stáva, že ľudia a najmä malé deti, sa chcú vo fontáne osviežiť, voda v týchto zariadeniach je však chemicky upravovaná a nie je určená ani na kúpanie ani na pitie,“ upozornila považskobystrická hovorkyňa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Fontány v Považskej Bystrici: Pozrite, ako vyzerajú na začiatku sezóny 2018
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM