Filip Chudý Kultúra

Folklórny festival v Považskobystrickom okrese: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Najväčšia obec nášho okresu privíta folklórny festival s medzinárodnou účasťou. Kto všetko vystúpi v programe?

Ilustračný obrázok k článku Folklórny festival v Považskobystrickom okrese: Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, obec Papradno a folklórna skupina Podžiaran pripravili 5. ročník folklórneho festivalu V srdci Javorníkvo, ktorý sa bude konať v nedeľu 18. júna o 15:00 v amfiteátri v Papradne, ktorý sa nachádza pri tamojšom obecnom úrade.

Program festivalu má názov Ottitá potitá a je tvorený pri príležitosti 35. výročia založenia folklórnej skupiny Podžiaran. Bude sa v ňom spomínať na papradnianske mátohy a tiež sa uvedie do života kniha Ottitá potitá, ktorú ilustrovala Katka Zdurienčíková Jandušíková. Na festivale vystúpia domáci a aj zahraniční folklórni umelci. Účinkujúcimi sú: Jozef Pobočík z Brvnišťa, Paulína a Magdaléna Šolcové z Bratislavy, FS Bukoviny z Brvnišťa, FS Považan z Považskej Bystrice, Lipuše z českých Jankovic, Hodová chasa z Traplic v ČR, DFSk Podžiaranček a FSk Podžiaran z Papradna.

„Tento ročník očakávame viac ľudí, keďže doteraz bývalo toto podujatie v sobotu, no nedeľa by mala byť ešte atraktívnejšia pre všetkých. Hoci aj v minulosti chodilo veľa ľudí. Pevne verím, že tentoraz ich bude ešte viac, keďže je to spojené aj s výročím našej skupiny,“ povedala Lenka Jandušíková, vedúca FS Podžiaran.

Názov programu Ottitá potitá je odvodený od jednej mátohy, na ktorú ľudia v Papradne verili. „Ide o Nočňje právo, pri ktorom chodili po poliach muži, ktorí naprávali krivdy, ktoré vykonali počas života. Oni vymeriavali polia a okrem iného hovorili ottitá potitá, čiže odtiaľ potiaľ. My sme to spojili s výročím založenia skupiny tak, že sme začali pôsobiť v roku 1982, čiže ottitá a až dodnes,“ vysvetlila Jandušíková s tým, že ďalšie mátohy boli celoslovenské, ale na niektoré verili iba ľudia v Papradne. Ide dokopy o 16 strašidiel, ktorých príbehy sú opísané v knihe.

Po skončení hlavného programu festivalu o približne 18:00 bude pripravená Jánska vatra, o ktorú sa postarajú hasiči, pričom samotná vatra bude umiestnená vedľa amfiteátra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Bohatá porcia na víkendový oddych: Považská a okolie zažijú tieto akcie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM