Filip Chudý Kultúra

Filmový festival v Považskej Bystrici: Kompletný PROGRAM podujatia

Do nášho mesta prichádza dobrodružný filmový festival so zaujímavými snímkami. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Filmový festival v Považskej Bystrici: Kompletný PROGRAM podujatia
Zdroj: TASR

Za akým dobrodružstvom v lete vyrazíte? Práve v tomto vám môže pomôže už siedmy ročník filmového festivalu „Expedičná kamera“, ktorý sa uskutoční v sobotu 10. marca od 16:00 v kine Mier. Návštevníci na ňom budú mať možnosť vidieť tie najlepšie filmy o dobrodružných výpravách za zabudnutými zvykmi, tajuplnými miestami a extrémne expedície do tých najnedostupnejších miest. Aspoň to sľubuje organizátor podujatia Juraj Lukáš.

„Ak by som mal upriamiť pozornosť na niektoré body programu, bol by to určite aj film DugOut,“ hovorí Lukáš tým, že sa jedná o príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa rozhodli vybrať do vnútra ekvádorskej džungle a s pomocou domorodých indiánov si vyrobiť loď – DugOut. Jedná sa o druh lode vytesanej z jediného kmeňa a prvé zmienky o týchto plavidlách sa datujú do viac ako 8 000 rokov pred n.l. Vo filme uvidíte okrem výroby lode aj spôsob života pôvodných obyvateľov v nevyspytateľných podmienkach dažďového pralesa.

„Hlavným lákadlom bude výborná prezentácia manželov Remišovcov, známych ako ,Bronco namiesto hotela,‘ ktorí v lete 2016 vyrazili na polročnú svadobnú cestu naprieč Mongolskom a Ruskom na aute Ford Bronco. Za šesť mesiacov prešli 35 000 kilometrov, zvládli teploty od +30 °C do –27 °C, naháňali mongolské jaky aj orlosupy, spálili sa na púšti Gobi a otužovali v jazere Bajkal. Najväčšou výzvou pre nich bola nepoužívaná obslužná cesta Bajkalsko – amurskej magistrály. Jedna z najnebezpeč­nejších ciest sveta, kde vás adrenalín fackuje každý deň a musíte sa spoľahnúť len sami na seba, no niekedy ani to nestačí,“ opísal Lukáš.

Na koniec festivalu si nechali podľa jeho slov totálnu lahôdku pre všetkých milovníkov, film z expedície za zberom psychotropného medu „Poslední lovci halucinogénneho medu“. „Háčik je v tom, že med sa dá zbierať len tradičným spôsobom, lebo je ukrytý hlboko v horách Nepálu a chránia ho najväčšie včely na svete,“ doplnil organizátor podujatia s tým, že pre každého účastníka je pripravené občerstvenie – káva/čaj, ale hlavne veľmi obľúbený chlieb s masťou a cibuľou (slovenský hamburger) a na úplný záver nebude chýbať ani tombola.

Program festivalu Expedičná kamera 2018

  • 16:00 Krátke videá v spolupráci v OutdoorFilmy.sk
  • 16:30 Návrat do výšok (slackline expedícia do Maroka)
  • 16:45 DugOut (splav Amazonky na lodi pôvodných domorodcov)
  • prestávka (chleba s masťou a cibuľou, káva, čaj)
  • 18:00 BRONCO NAMIESTO HOTELA (šialená svadobná cesta naprieč Mongolskom a Sibírou) – prezentácia
  • 19:30 Oddaný (potápanie sa s kosatkami a veľrybami)
  • prestávka (chleba s masťou a cibuľou, káva, čaj)
  • 20:00 Oči boha (kajakárska expedícia na hraniciach Kirgistanu a Číny)
  • 20:30 Poslední lovci halucinogénneho medu (tradičný zber psychotropného medu, ktorý chránia najväčšie včely na svete)
  • 20:40 TOMBOLA

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM