Filip Chudý Hádzaná

Európska misia pokračuje: Považskú čaká ťažká šichta v dovolenkovom raji

Naši hádzanári už vedia, kam vycestujú v pohárovej Európe najbližšie. Musia sa vybrať až do rodiska Cristiana Ronalda v Atlantickom oceáne.

Ilustračný obrázok k článku Európska misia pokračuje: Považskú čaká ťažká šichta v dovolenkovom raji
Zdroj: Barbora Talačová

Vo Viedni v utorok žrebovali osemfinálové dvojice Vyzývacieho pohára. Medzi 16 najlepších klubov tejto európskej súťaže sa dostali po roku opäť aj hádzanári MŠK Považská Bystrica. Pred žrebom boli nenasadení a mohli tak dostať jedného z osmičky možných súperov z prvého koša: AEK Atény (Grécko), IBV Vestmannaeyjar (Island), HC Berchem (Luxembursko), FyllingenBergen (Nórsko), AM Madeira Andebol SAD (Portugalsko), Potaissa Turda (Rumunsko), Dinamo-Viktor Stavropol (Rusko) a SKIF Krasnodar (Rusko). Nakoniec im žreb prisúdil portugalského protivníka z Madeiry. Prvý zápas sa bude hrať u nás 10. alebo 11. februára 2018, odveta o týždeň neskôr na pôde súpera.

„Po balkánskych súperoch prichádza konečne niečo iné, čiže z tohto pohľadu sme maximálne spokojní, hlavne čo sa týka atraktivity súpera, jeho kvality a tiež krajiny. Portugalské kluby patria vo Vyzývacom pohári dlhodobo medzi to najlepšie. Kvalitu má aj Madeira, ktorá má káder zložený zo skúsených hráčov. Považskobystričanov môže tešiť, že k nám príde takýto atraktívny súper,“ povedal zástupca klubu Ľuboš Cifra.

Ako ďalej uviedol, budú sa snažiť zohnať čo najviac informácií o tomto súperovi, aby sa naňho čo najlepšie pripravili, pričom určite oslovia aj slovenského reprezentanta Michala Kopča, ktorý hráva v Portugalsku. Tento dvojzápas by sa mal odohrať klasickým spôsobom. „V minulosti sme boli prístupní dohodám, ale v tomto prípade na 99 % sa bude hrať doma a vonku. Bolo by totiž nefér, ak by sme takého súpera neprivítali doma, pričom si neviem predstaviť kompenzácie, aby sa hralo dvakrát u nás,“ uviedol Cifra.

Ten si ale zároveň uvedomuje, že sa zvýšia náklady na dvojzápas, keďže sa bude hrať na ostrove Madeira v strednej časti Atlantického oceánu, ktorý leží asi 580 km západne od pobrežia Maroka a 980 km juhozápadne od Lisabonu. „Tento dvojzápas bude určite drahý, náklady odhadujem na minimálne 25 000 eur, čo bude náročné vykryť, ale máme za sebou silných partnerov a mesto, spoločne to teda myslím zvládneme. Dôležitá tiež bude podpora našich fanúšikov, ktorí ak nám pomôžu zaplniť halu, náklady sa znížia,“ dodal.

Klub AM Madeira Andebol SAD sídli v meste Funchal, čo je rodisko aktuálne najlepšieho futbalistu na svete Cristiana Ronalda. Práve po ňom tento rok pomenovali tamojšie letisko, pričom pri tejto príležitosti odhalili aj jeho bustu, ktorá vyvolala vo svete rozruch. Madeira je tiež známe turistické stredisko, ale našich hádzanárov viac zaujíma, že tamojší klub skončil v minulej sezóne na štvrtom mieste a aktuálne je v portugalskej lige siedmy. Pred šiestimi rokmi hral v Pohári EHF proti Tatranu Prešov, pričom východniari postúpili po remíze vonku 24:24 a domácej výhre 27:19. Hral za nich vtedy aj kapitán nášho tímu Peter Tumidalský.

Podľa slov trénera MŠK Václava Straku môžeme byť radi, že na Považí privítame takého atraktívneho súpera. „Po rozdelení do košov už nebolo z čoho veľmi vyberať, keďže nám hrozili všetko kvalitné kluby. O Madeire viem zatiaľ to, že majú skúsených hráčov a kvalitné mužstvo, ktorá dokázalo v tejto sezóne poraziť aj FC Porto. Portugalské kluby v ostatných rokoch Vyzývací pohár vyhrávali, resp. sa dostávali veľmi ďaleko, čiže aj na tomto vidieť, že Madeira je jeden z najsilnejších klubov, ktoré zostali v súťaži. Veľmi ma zaujíma, aké bude porovnanie síl na ihrisku,“ prezradil považskobystrický tréner.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Európske dobrodružstvo Považskobystri­čanov: Na úvod súper zvučného mena

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM