Filip Chudý Rôzne

Etnologička z Považskej o medovníkoch: Pár faktov, ktoré vás zrejme prekvapia

Sladké a najmä voňavé medovníky sú v našich končinách jednoducho s Vianocami spojené. Prečo je to ale tak? Čo znamenali pre našich predkov?

Ilustračný obrázok k článku Etnologička z Považskej o medovníkoch: Pár faktov, ktoré vás zrejme prekvapia
Zdroj: TASR

K Vianociam patria aj medovníky, ktoré sa prakticky v každej domácnosti v našich končinách nielen pečú, ale aj zdobia. No v minulosti bol ich význam iný, ako je tomu dnes, pričom tiež ich výroba prebiehala iným spôsobom.

Základnou ingredienciou je med, ktorý sa v ľudovej strave, ako prezradila riaditeľka a zároveň etnologička Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Rágulová, používal okrem výroby medovníkov aj na výrobu medoviny. „Med bol pre našich predkov symbolom sviatočnej atmosféry, bol atribútom hojnosti a blahobytu,“ vysvetlila Rágulová.

„Výrobou medovníkov sa zaoberali medovnikári, ktorí si prísne strážili svoje osvedčené recepty. Kedysi sa medovníky nezdobili. Piekli sa už dopredu vyformované tvary. Na tvarovanie cesta sa používali medovníkové formy – kamenné, hlinené, drevené,“ uviedla Petronela Rágulová.

Ako ďalej prezradila medovníky sa dávali z lásky medzi mužom a ženou, deťom, kupovali sa tiež na miestach náboženských pútí a počas hodových slávností. „V súčasnosti sa medovníky pečú hlavne na vianočné a veľkonočné sviatky,“ dodala považskobystrická etnologička.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Ťahák, ktorý sa zíde: Ako budú cez sviatky otvorené známe obchody v Považskej?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM