Filip Chudý Rôzne

Dušičky sa blížia: Považskobystrické cintoríny s novinkami

Naše mesto spracuje takmer dve desiatky cintorínov, ktoré sa už pripravujú na blížiace sa Dušičky. Aké novinky sú na považskobystrických cintorínoch?

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: Považskobystrické cintoríny s novinkami
Zdroj: TASR

Blíži sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých a práve v tomto období mnohí čistia miesta posledného odpočinku svojich blízkych a pripravujú ich na Dušičky. S prípravnými prácami začalo aj naše mesto, ktoré spravuje 19 cintorínov, z toho sú dva priamo v meste a ostatné v prímestských častiach.

Ako prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, v tomto roku sa na miestach posledného odpočinku zrealizovali v rámci rozpočtu viaceré práce. „Na všetkých cintorínoch sa zrealizoval orez suchých konárov, kde bolo potrebné sa okolie cintorínov vyčistilo od inváznych rastlín a zároveň sa proti nim aplikoval postrek. Na starom a novom cintoríne sa tiež pridala štvrtá kosba,“ informovala Kováčiková.

Sochu opravujú

Od domu smútku pri starom cintoríne k hornému sektoru cintorína mesto opravilo cestu. Na cintoríne v Jelšovom sa vylepšilo osvetlenie v rozlúčkových miestnostiach a okrem toho sa v tu v prípravnej miestnosti pre obrad maľovalo a vymenila sa PVC podlaha.

„Taktiež sa zrealizovala výsadba okolo kríža, v súčasnosti sa opravuje socha Ježiša Krista, ktorá do Dušičiek bude opäť na kríži osadená. Do domov smútku pri starom aj novom cintoríne tiež radnica zakúpila nové ambóny, čiže rečnícke pulty pre duchovných,“ povedala Iveta Kováčiková.

Cintoríny v prímestských častiach

Pracovalo sa aj na cintorínoch v prímestských častiach Považskej Bystrice. V Hornom Moštenci sa podarilo dať do poriadku nespevnený chodník. Podľa hovorkyne na to mesto poskytlo materiál, konkrétne dlažbu, ktorá sa zachovala po rekonštrukcii na Dukelskej ulici a výbor mestskej časti s občanmi svojpomocne zaistili prácu.

V Orlovom radnica na cintoríne opravila poškodené schody. „V Šebešťanovej, v Podvaží, v Považskom Podhradí a v Orlovom sa zase skvalitnilo osvetlenie cintorínov vďaka rekonštrukcii verejného osvetlenie v týchto mestských častiach,“ dodala Iveta Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Desaťročné utrpenie Praznovčanov skončilo: Nové cesty v Považskej, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM