Rôzne

Dobrovoľní hasiči v Považskej Teplej majú novinku: Tešiť sa môžu aj iné mestské časti

Dobrovoľný hasičský zbor v Považskej Teplej využíval doteraz len prenajaté priestory a nemal ani vlastnú garáž, ale to je už minulosťou. Aké novinky hlásia z tejto mestskej časti?

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči v Považskej Teplej majú novinku: Tešiť sa môžu aj iné mestské časti
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Považskotepliansky dobrovoľný hasičský zbor disponuje novou požiarnou zbrojnicou. Skončila sa tak éra, počas ktorej museli tamojší hasiči využívať len prenajaté priestory. Nová požiarna zbrojnica v Považskej Teplej je prístavbou ku jestvujúcemu kultúrnemu domu. Vzniknutá garáž bude slúžiť aj ako odkladací priestor pre vybavenie dobrovoľných hasičov.

Na mieste, kde vyrástla hasičská zbrojnica bolo doteraz detské ihrisko, ktoré premiestnili svojpomocne práve dobrovoľní hasiči. Ihrisko sa presunulo na druhú stranu kultúrneho domu. Ruku k dielu pri výstavne požiarnej zbrojnice priložili aj samotní dobrovoľní hasiči z Považskej Teplej. Náklady na jej realizáciu predstavujú sumu 28 700 eur.

Výnimočnosť mesta

„Považská Bystrica je výnimočná v tom, že má deväť dobrovoľných hasičských zborov. Je to dokonca viac ako má Bratislava alebo Košice. Sme na Slovensku v tomto smere raritou. Práve dobrovoľní hasiči sú často prví, ktorí zasahujú pri požiaroch, živelných pohromách a povodniach. Aj preto im takto pomáhame,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

Zásahy pri živelných pohromách

V súčasnosti má dobrovoľný hasičský zbor v Považskej Teplej 35 členov. Väčšina ich činnosti pozostáva z odstraňovania následkov živelných pohrôm. Konkrétne pomáhajú odstraňovať napadané konáre z komunikácií, čistia potok, spriechodňujú kanále a odstraňujú nánosy blata z ciest.

Ďalšie plány

„V súčasnosti sme naozaj pokročili, zlepšilo sa materiálno-technické vybavenie hasičov a zároveň podmienky pre ich prácu. Naozaj si nepamätám, že by dobrovoľní hasiči dostávali taký prídel od štátu ako teraz, stále však je čo zlepšovať. Máme ešte dobrovoľné hasičské zbory, ktoré majú problémy s priestormi a aj s technikou,“ ozrejmil problematiku veliteľ dobrovoľnej požiarnej ochrany Michal Jurdík, ktorý si pochvaľoval súčasnú spoluprácu s mestom. To plánuje pomôcť dobrovoľným hasičom aj z ďalších mestských častí. Nové priestory potrebujú v Hornom Moštenci aj v Považskom Podhradí. A v pláne je aj výstavba tréningového areálu, kde by mali prebiehať aj populárne hasičské súťaže.

Môže vás zaujímať:

Miestny dobrovoľník Ivan Sikorai prehovoril: Necítim sa byť hrdinom

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM