Filip Chudý Rôzne

Dobrá správa pre Považskú a okolie: Starú skládku zakonzervujú

Skládku odpadu vo Sverepci, na ktorú v minulosti smeroval odpad hlavne z Považskej Bystrice, do konca roka definitívne zakonzervujú. Akým spôsobom?

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Považskú a okolie: Starú skládku zakonzervujú
Zdroj: TASR

Skládku komunálneho odpadu nad obcou Sverepec v Považskobys­trickom okrese do konca roka definitívne zakonzervujú. Počas utorkovej kolaudácie stavby Zakrytie a rekultivácia skládky TKO Sverepec – 1. kazeta to povedal konateľ spoločnosti Megawaste Slovakia Róbert Bušfy. Skládku vo Sverepci tvoria dve kazety, proces konzervácie jednej končí v týchto dňoch, druhá by mala byť zakrytá a zrekultivovaná do konca roka.

„Ide o pôvodne neriadenú skládku zo 70. rokov minulého storočia, je tu uskladnených asi 250 000 ton odpadu. Vzhľadom na odborne vykonaný proces uzatvárania skládky si myslím, že obyvateľom Sverepca nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Po zatvorení skládky budeme zabezpečovať jej údržbu, kosenie a nasledujúcich 30 rokov ju budeme monitorovať,“ doplnil Bušfy.

Ako dodal, na skládku vo Sverepci sa prestal komunálny odpad vyvážať už v minulom roku, najväčší objem komunálneho odpadu tam putoval najmä z neďalekej Považskej Bystrice. „Z Považskej Bystrice sa momentálne odpad vyváža na skládku v Lednických Rovniach. Považská Bystrica ročne vyprodukuje okolo 12 000 ton odpadu,“ doplnil konateľ s tým, že kapacita kazety na skládke v Lednických Rovniach sa naplní asi o štyri roky, v procese prípravy je podľa neho dobudovanie druhej kazety.

Podľa starostu Sverepca Mariána Ondráša je zakonzervovanie oboch kaziet dobrou správou pre obyvateľov obce. „Z hľadiska životného prostredia je to veľké plus. Samozrejme, treba počítať s tým, že budú určité finančné výpadky, s ktorými sa obec bude musieť vyrovnať, ale zakonzervovanie skládky je dobrým krokom k upokojeniu emócií a skvalitneniu životného prostredia. Je to kvalitná práca, nepredpokladám, že by skládka v budúcnosti priniesla nejaké problémy,“ zdôraznil starosta.

Konzervovanie kaziet spočíva v úprave povrchu skládky, drenáže na odvádzanie skládkového plynu, položení geosyntetickej rohože, drenáže na odvádzanie zrážkovej vody, uložení rekultivačnej 80-centimetrovej vrstvy zeminy a 20 centimetrov humóznej zeminy. Kazety následne zatrávnia a vysadia nízkorastúce dreviny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystrický umelec vytvoril sochu nášho rodáka Jána Kronera: FOTO vnútri

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM