Filip Chudý Iné športy

Do Domaniže majú namierené davy ľudí: PROGRAM obľúbených pretekov

Na obľúbené countrycrossové preteky v našom okrese príde množstvo jazdcov, medzi ktorými nájdeme veľa zástupcov z Považskej a okolia. Čo ich čaká?

Ilustračný obrázok k článku Do Domaniže majú namierené davy ľudí: PROGRAM obľúbených pretekov
Zdroj: TASR

Domaniža počas najbližšieho víkendu (12. – 13. augusta) bude hostiť druhý ročník Countrycrossu in memoriam Janka Haviara o pohár starostu obce Domaniža. Tieto preteky sa síce organizujú už dlhšie, ale iba druhý rok sú pod týmto názvom, pričom sú aj na vyššej úrovni oproti minulosti. Konajú sa priamo v Domaniži v lokalite Záborie. Ide o jediné countrycrossové podujatie v našom okolí.

Jazdci majú byť väčšinou z okolia, ale účasť prisľúbili aj kvalitní pretekári z Česka. „Môže prísť od 100 do 300 pretekárov. Minulý rok prišlo 240 jazdcov, čo bol zatiaľ najväčší počet. Pevne verím, že na tento ročník príde cez 200 pretekárov,“ uviedol organizátor podujatia a jazdec v jednej osobe Marek Haviar. Spolu s ním by mali medzi ozdoby podujatia patriť aj Jaroslav Štrbek a Tomáš Zboran. Najznámejší slovenský jazdec súčasnosti Štefan Svitko tento rok nepríde, keďže špecializuje svoju prípravu na Rely Dakar.

„Trať v Domaniži má už také meno, že či už prší, alebo nie, pretekári sem chodia. Verím, že tomu tak bude aj naďalej, hoci počasie môže byť všelijaké. Jazdci si túto trať pochvaľujú a veľmi radi sa sem vracajú,“ vyjadril sa Haviar.

Jeden okruh má dĺžku približne 10 km a pretekári by ho mali prejsť za 11–12 minút. Povrch trate tvorí lúka a les približne vo vyrovnanej miere. Ak bude pršať, jej náročnosť sa sťaží, ale zostavili ju tak, aby sa dala prejsť za každého počasia. To ale môže ovplyvniť počet divákov, ktorý majú vstup zdarma. „V minulom ročníku počas soboty návšteva prekročila všetky naše očakávania. A počas nedele to tu neraz bývalo tak, že autá fanúšikov boli zaparkované po celej obci a bol problém nájsť vôbec parkovanie, toľko tu bolo divákov. Tí sa dali počítať na tisíce, dve až tri tisícky tu určite boli,“ prezradil organizátor.

Pripravené sú aj atrakcie pre divákov. Pre starších bude nachystané občerstvenie, let rogalom a dobrá hudba. Pre tých najmenších skákacie hrady a v sobotu po skončení pretekov rôzne súťaže, keď môžu bojovať o dres viacnásobného majstra Slovenska a majstra Európy Mareka Haviara. Ten sa zároveň ako organizátor poďakoval sponzorom a obci, ktorá je tomuto podujatiu veľmi naklonená.

Program pretekov

Sobota
07:00 – 09:30 preberanie motocyklov
10:00 štart Regional E1, E2, dorast do 85ccm, Veterán (pôjde sa 1,5 hodiny)
12:30 štart Ženy,deti 65cm3 + pitbike, deti 50cm3
14:00 štart Profi E1, E2, SP E1, E2, Hobby E1, E2 (pôjde sa 2 hodiny)

Nedeľa
08:00 – 09:30 preberanie motocyklov
10:00 štart Regional E1, E2, dorast do 85ccm, Veterán (pôjde sa 1,5 hodiny)
12:30 štart Ženy,deti 65cm3 + pitbike, deti 50cm3
14:00 štart Profi E1, E2, SP E1, E2, Hobby E1, E2 (pôjde sa 2 hodiny)
18:00 dekorovanie víťazov

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Okolie Považskej sa má na čo tešiť: Príde k nám aj slávny slovenský klub

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM