Filip Chudý Rôzne

Dlhých 22 rokov známy mostík v Považskej chátral, až... Zmena na prvý pohľad! FOTO

Na pešiu zónu vedúcu ponad Domanižanku sa napája viacero mostíkov pre chodcov. No prakticky všetky sú v katastrofálnom stave, lenže ten najznámejší už nie. Skupina dobrovoľníkov ho zmenila na nepoznanie.

Ilustračný obrázok k článku Dlhých 22 rokov známy mostík v Považskej chátral, až... Zmena na prvý pohľad! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Ak ste išli v piatok po pešej zóne, tak pri služobnom vchode na letné kúpalisko ste si zrejme pretierali oči. Tamojší mostík vedúci ponad Domanižanku, ktorý sa podľa záznamov nenatieral od roku 1994, je totiž čerstvo natretý. Už na ňom neuvidíte koróziu, špinu a starú farbu na zábradlí, ale tento mostík po novom ponúka pestrú paletu farieb. Vďačíme za to dobrovoľníkom zo združenia Chceme krajšiu PB.

Tí na ňom pracovali od utorka a celkovo mu venovali počas troch dní 50 brigádnických hodín a minuli 12 litrov farby. Pri práci sa ich striedalo dokopy osem, konkrétne Radka Krčmáriková, Simona Holíková, Zuzana Pavlovičová, Kristína Holienková, Lukáš Balážik, Michal Haladej, Simona Konečná a predseda združenia a autor myšlienky Ivan Sikorai.

Kto ich stretol pri práci, ten potvrdí, že nešlo o žiadnu odfláknutú robotu. „Išiel som cez ten mostík v utorok, keď ho akurát čistili, no a robili to naozaj poctivo, pretože toľko špiny, čo z neho vypucovali, sa len tak nevidí,“ vyjadril sa nám obyvateľ z priľahlej slepej ulice. Potvrdil nám to aj samotný Ivan Sikorai: „Najhoršie to bolo očistiť, poriadne ošmirgľovať. Potom na to išla základná farba a dve vrstvy vrchnej farby, čo bolo dôležité.“

„Na farby sme dostali peniaze od primátora, aby sme si ich sami nakúpili. Štetce sme mali, oceľové kefy na čistenie sme dostali od sponzorov. Ale aj tak 20 percent z celkovej sumy nákladov na natretie tohto mostíka išlo z našich vlastných peňazí,“ povedal líder združenia Chceme krajšiu PB Ivan Sikorai.

Ten dlho rozmýšľal nad tým, či natrieť každý mostík inou farbou, alebo nejako dvojfarebne. Nakoniec si povedal, že to dá presne tak, ako je stojisko na triedenie odpadu. Čiže žltá, červená, zelená, modrá, no a potom to pri samotnej realizácii už nejako farebne nakombinovali. „Teraz budeme čakať na ohlasy, pričom by sme ten mostík chceli tiež nejako pomenovať. Buď by dostal meno nejakej osobnosti nášho mesta, alebo nejaký všeobecný názov, no chceli by sme sem potom dať aj ceduľu, ako sa ten mostík volá. O samotnom názve nech už rozhodnú ľudia,“ povedal nám držiteľ Činu roka 2016. Ten by chcel natrieť aj zvyšné mostíky ponad Domanižanku, ale privítal by pomoc nielen sponzorov, ale aj každú ruku, ktorá by vedela priložiť ruku k dielu. Každý, kto má záujem pomôcť, je podľa jeho slov vítaný.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Cenu Čin roka získal Ivan Sikorai: Primátorovi povedal zvláštne slová

Foto: ilustračné

Mostík nad Domanižankou: Pozrite si tú zmenu!
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM