Filip Chudý Kultúra

Divadlo priamo v centre Považskej Bystrice: Čo všetko ponúkne?

Kamenné divadlo v našom meste nenájdete, ale to pod holým nebom si priamo v centre môžete vychutnať. Čo na nás čaká?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo priamo v centre Považskej Bystrice: Čo všetko ponúkne?
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Fontána v centrálnej mestskej zóne zažije počas leta aj voľne dostupné divadelné predstavenia pod holým nebom. Okrem tých pre deti k nám dvakrát zavíta aj Túlavé divadlo. Prvýkrát to bude už v piatok 20. júla s hrou NonSENs Noci svätojánskej, ktorá sa začne o 20:00. Túlavé divadlo je známe svojimi pouličnými verziami slávnych Shakespearových tragédií, ktoré dokázalo obratne prerobiť na komédie a prebásniť. Teraz však tvorcovia siahli premiérovo po Shakespearovej komédií ako takej a venovali ju predovšetkým mladému publiku, ktoré sa ešte s klasickými titulmi len zoznamuje.

„Prvotným impulzom bola rozhlasová hra a kompletné prebásnie textu Jakubom Nvotom. Tam vznikol nový koncept pre inscenáciu plnú humoru, vášne a lásky. V nej sa herecká skupina vedená Andonom a Jožkom ocitá v kríze. Musia zasiahnuť vyššie divadelné sféry a poslať im príbeh, ktorý uzmieri dokonca samotnú prvú herečku súboru Lóru a principála, ktorých rozdelila hádka kvôli nevere. V príbehu svätojánskej noci znovu uveria na lásku a zaženú nenávisť,“ znie informácia o hre.

Tá ďalej uvádza, že vtipné situácie zámeny milencov a vyčíňanie Puka sa tu striedajú s jarmočnými výstupmi remeselníkov v aténskom lese. Všetko v poetike Túlavého divadla. V svätojánsku noc sú dovolené kúzla, čary a mágia, ktorá môže z ľudí robiť bláznov, dať im hoci osliu hlavu, ale zároveň ich priviesť k rozumu. Autorom a režisérom hry je Jakub Nvota, okrem neho v nej účinkujú Štefan Richtárech, Štefan Martinovič, Zuzana Kyzeková, Daniela Mackovičová, Rado Hudec, Lucia Hurajová/Danica Matúšová.

V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie presúva spred fontány do kina Mier. Túlavé divadlo k nám zavíta aj 18. augusta, keď na rovnakom mieste o 20:00 ponúkne tentoraz hru Cyrano alebo Balabilé o Nose. Ide o hru Jakuba Nvotu podľa diela Cyrano de Bergerac. Ak by ste mali záujem aj o ďalšie voľne dostupné divadelné predstavenia v centre mesta, môžete si pozrieť aj tie od Divadielko Žužu. Prvé s názvom O zdravej výžive bude 28. júla o 17:00, druhé O statočnom indiánovi pre zmenu 11. augusta o 17:00. Obe sú hlavne pre deti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Súťaž pre považskobystrických fotografov: Pozrite si ocenené FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM