Filip Chudý Rôzne

Dedovec čaká zmena: Považská Bystrica sa zrejme dočká šiestich nových ulíc

Podľa najnovšieho návrhu z dielne VMČ Lány sa na Dedovci schyľuje z jednej novinke, ktorá zmení orientáciu na tomto sídlisku. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Dedovec čaká zmena: Považská Bystrica sa zrejme dočká šiestich nových ulíc
Zdroj: TASR

Považskobystrické sídlisko Dedovec stojí pred zmenou, keď by sa malo dočkať pomenovania svojich ulíc, týkať sa to má častí Dedovec I. a II. Návrh projektu predložil Pavel Smatana, člen Výboru mestskej časti (VMČ) Lány. Tento návrh vychádza zo súčasného stavu sídliska, ktoré má viac ako 660 obyvateľov a orientácia je pre návštevníkov veľmi neprehľadná, nakoľko sa nachádza na oboch častiach kopca.

Ako informovala predsedníčka VMČ Lány Jana Veličová predbežná konzultácia k tomuto projektu prebehla aj s primátorom mesta Karolom Janasom koncom roka 2016. Vychádzalo by sa pritom z predpokladu zabezpečiť prieskum obyvateľov navrhovanej časti sídliska Dedovec I. a II. formou anketových lístkov, ktoré by boli doručené zo strany mesta a v prípade viac ako 60 % kladného súhlasu obyvateľov by sa pristúpilo zo strany mesta k navrhovanému označeniu vybraných častí sídliska.

„Názvy ulíc by vychádzali zásadne z pôvodných názvov časti katastrálneho územia získaných z evidencie KÚ, prípadne archívu. Časť Dedovca III., ktorá je orientovaná na pravej strane za hranicou potoka by zatiaľ nebola označovaná. Podľa orto mapy by tak išlo zhruba o šesť názvov ulíc,“ vysvetlila predsedníčka VMČ Lány.

Podľa návrhu, ktorý predložil Pavel Smatana, sa tiež počíta s prípadnými problémami, ktoré by spočívali vo vyhotoveniach nových osobných dokladov a prípadných zmenách firiem, ak majú sídlo v danej lokalite. „Označenie ulíc by bolo pomocou tabuliek na stĺpikoch v jednotlivých častiach ulíc, nakoľko domy majú už pridelené súpisné čísla. Toto označenie by išlo na finančné náklady mesta,“ znie informácia z návrhu.

Medzi opatrenia na uskutočnenie návrhu patrí to, že formou anketových lístkov by sa vykonal prieskum časti Dedovca I. a II. s názvom ulice. Text anketového lístka by bol vypracovaný v súčinnosti mestského úradu a VMČ Lány. Základné vyhodnotenie ankety by realizovala do cca konca apríla tohto roku komisia, ktorú by podľa návrhu mali tvoriť traja ľudia (Jana Veličová, Pavel Smatana + jeden zamestnanec mesta). No po vyhodnotení podkladov ešte celý proces ukončený nebude, keďže by to ešte muselo schváliť mestské zastupiteľstvo a následne by sa názvy ulíc museli aj oficiálne registrovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Január v Považskej Bystrici v plnom prúde: TOP 5 správ týždňa

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM