Filip Chudý Rôzne

Dedinské stavanie mája má svoje čaro: Najlepšie MOMENTY z obcí okolo Považskej

Na dedine bývalo stavanie mája vždy veľkou udalosťou. Pozrite si zábery atmosféry z májových slávností v okolí Považskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Dedinské stavanie mája má svoje čaro: Najlepšie MOMENTY z obcí okolo Považskej
40
Galéria
Zdroj: Udiča

Stuhami zdobené symboly jari sa už týčia nad mnohými slovenskými námestiami, pred kulturákmi či v parkoch. Obľúbenou jarnou udalosťou v mestách i dedinkách býva ale samotné stavanie májov. Niekde sa roboty chopia miestni chlapi, inde obecný futbalový klub či dobrovoľní hasiči. Vysokánsky zdobený strom značí, že jar je už tu v plnej paráde a s jeho vztyčovaním býva spojený aj kultúrny program a tradičné veselice.

Niektoré obce stavali máje ešte v predvečer, teda v posledný aprílový deň, iné ešte počas predchádzajúceho víkendu. Táto udalosť je v mnohých obciach každoročne spojená s oslavami oslobodenia, príkladom je napr. Plevník-Drienové a Papradno.

V Udiči sa dokonca staval máj viackrát, okrem obce aj v jej miestnych častiach Prosné, Upohlav a Uhry. Dva v sobotu večer (Uhry, Upohlav), dva v nedeľu večer (Prosné, Udiča). „Máj ozdobili dievčence z nášho folklórneho súboru Poniklec. K dobrej atmosfére počas zdobenia svojím spevom prispeli členovia speváckej skupiny Udičanka. Pre deti boli pripravené na ponúknutie drobné sladkosti v košíčku. Táto akcia je už niekoľko rokov našou tradíciou a tento rok sa nás stretol naozaj hojný počet ľudí, ktorí medzi sebou podebatovali,“ uviedla Ľudmila Miláková z Obecného úradu Udiča.

Pozrite si niekoľko autentických momentov zo stavaní mája v okolitých obciach v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Veľká FOTOGALÉRIA: Takto sa stavali máje v dedinkách pri Považskej Bystrici
40
Galéria
Zdroj: Horná Mariková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM