Filip Chudý Rôzne

Cudzie jazyky považskobystrickým maturantom idú: Sú medzi najlepšími na Slovensku

Výborné maturitné výsledky dosiahli školy z Považskej Bystrice v cudzích jazykoch. Vďaka nim patria medzi slovenskú špičku. Ktoré?

Ilustračný obrázok k článku Cudzie jazyky považskobystrickým maturantom idú: Sú medzi najlepšími na Slovensku
Zdroj: TASR

Do externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa v tomto školskom roku zapojilo 702 stredných škôl. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) zverejnil na svojej stránke výsledky každej školy vo všetkých predmetoch, ktorých sa školy zúčastnili. Žiaci u nás písali externú časť maturitnej skúšky z vyučovacieho jazyka, ktorým je slovenský jazyk a literatúra, pričom každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka, na výber boli anglický jazyk, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky jazyk.

Žiaci gymnázií povinne maturovali z cudzieho jazyka na vyššej úrovni obťažnosti, úrovni B2. Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií si mohli vybrať medzi úrovňami B1 (nižšia) a B2 (vyššia úroveň). No a výsledky v cudzích jazykoch dopadli pre považskobystrické školy výborne, keď patrili medzi najlepšie na Slovensku.

Obchodná akadémia (OA) v Považskej Bystrici mala z nemeckého jazyka úroveň B1 priemernú úspešnosť 77,3 %, čo je v tejto kategórii druhý najlepší výsledok na Slovensku, tesne lepšia bola len Hotelová akadémia v Prešove (77,7 %). Súkromná hotelová akadémia (SHA) Považská Bystrica mala dokonca z anglického jazyka úroveň B1 priemernú úspešnosť svojich maturantov na úrovni 90 %, čo je najlepší výsledok z celého Slovenska.

Priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B1 bola medzi tohtoročnými slovenskými maturantmi 57 % (B2 malo 68,4 %), pričom druhé v poradí Súkromné konzervatórium Nitra strácalo na našu SHA až 8,8 %. Priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni B1 bola 42,7 % a na úrovni B2 59,6 %.

Nad slovenským priemerom v nemčine boli aj považskobystrickí maturanti z SHA, Súkromnej obchodnej akadémie, Strednej zdravotníckej školy, Strednej priemyselnej školy (všetci úroveň B1) a tiež Gymnázia v Považskej Bystrici (úroveň B2). V angličtine boli nadpriemerní maturanti z OA a SOŠ strojnícka, a to v úrovniach B1 aj B2.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zápisy: ZOZNAM najžiadanejších považskobystric­kých škôl

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM