Filip Chudý Rôzne

Centrum Považskej sa rekonštruuje: Pozrite na FOTKÁCH, ako má vyzerať!

Považskobystrická centrálna mestská zóna aktuálne prechádza druhou fázou revitalizácie. Čo všetko má pribudnúť a ako bude vyzerať?

Ilustračný obrázok k článku Centrum Považskej sa rekonštruuje: Pozrite na FOTKÁCH, ako má vyzerať!
8
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Centrálna mestská zóna (CMZ) v Považskej Bystrici, konkrétne okolie fontány pri bývalej Hypernove získalo novú tvár v minulom roku. Vtedy sa začalo s kompletnou rekonštrukciou priestoru CMZ, keď sa vymenili zničené chodníky za dlažbu, sfunkčnila sa fontána a bol tiež vybudovaný hudobný pavilón. Na začiatku minuloročných letných prázdnin sa konalo slávnostné oživenie mestskej fontány. V súčasnosti mesto realizuje druhú etapu revitalizácie CMZ, keď sa opravuje ďalšia časť chodníkov a okrem toho tu bude realizovaná aj výsadba zelene, aby tu vznikla oddychová zóna pre občanov.

Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, pri aktuálne rekonštruovaných chodníkoch zostane zachovaný ich pôvodný profil aj výškové sklony. „Zničený asfalt nahradí dlažba rovnakého typu aj farebného ladenia aká sa v minulom roku osádzala v okolí fontány. Celkovo sa zrekonštruuje približne 550 m² spevnených plôch, pribudnú aj obrubníky,“ prezradila Kováčiková.

„S opravou chodníkov v tomto roku pokračujeme po prvé prepojenie od daňového úradu k Hypernove. Smerom k Jánskeho ulici vyspravíme nevyhnutnú časť chodníkov. Táto rekonštrukcia by mala byť hotová do Veľkej noci a následne sa začne s výsadbou zelene,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

V už zrekonštruovanej zóne pri fontáne pribudne tiež fontánka s pitnou vodou. V súčasnosti prebiehajú práce na dotiahnutí vodovodnej prípojky. „Zelené plochy v okolí fontány tiež v tomto roku získajú novú tvár. Pribudne najmä stromová výsadba, nebudú chýbať lipy či javory. V budúcom roku chce radnica pokračovať s výsadbou zelene aj v ďalšej časti, na zelenej ploche smerom k cintorínu, kde by mal vzniknúť pekný mestský park,“ uviedla Kováčiková s tým, že v súčasnosti mesto komunikuje aj s vlastníkmi súkromných pozemkov v tejto zóne.

Ako doplnila považskobystrická hovorkyňa, investícia mesta v druhej fáze revitalizácie centrálnej mestskej zóny je vo výške približne 38 000 eur. Pričom pri budovaní mestského parku a rozširovaní zelene v centre pomôžu aj peniaze, ktoré mesto získalo ako finančné náhrady za výruby zelene, ktoré sa realizujú v súvislosti s výstavbou rýchlostnej železnice.

Ako by mala vyzerať rekonštrukcia spojovacieho chodníka od daňového úradu k bývalej Hypernove, to si pozrite vo fotogalérii, kde sú výkresy od architektky mesta Daniely Šešovej.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Radnica v Považskej sa bude uchádzať o peknú sumu: Kam by mala smerovať?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM