Filip Chudý Rôzne

Centrum Považskej dostalo novú podobu: Pozrite na FOTO, ako aktuálne vyzerá

Považskobystrická centrálna mestská zóna prešla ďalšou fázou revitalizácie. Čo v nej pribudlo a čo sa ešte plánuje?

Ilustračný obrázok k článku Centrum Považskej dostalo novú podobu: Pozrite na FOTO, ako aktuálne vyzerá
33
Galéria

Centrálna mestská zóna (CMZ) v Považskej Bystrici dostala v minulom roku úplne novú podobu, ale tá sa bude postupne ďalej meniť. V minulých týždňoch sa v nej realizovala výsadba zelene, hlavne desiatok stromov, čím sa zavŕšili tohtoročné práce, ktoré priniesli aj opravu ďalšej časti chodníkov smerom k cintorínu či novú fontánku s pitnou vodou. „Istotne budeme pokračovať aj v budúcom roku, ešte nám tu zostala časť chodníka, ktorú treba dokončiť a naplánovaná je aj ďalšia výsadba. Verím, že do leta budúceho roku to bude všetko hotové,“ povedal primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

„CMZ bude mať akoby tri časti. Priamo pri fontáne pôjde o malú mestskú záhradu, kde bude veľa kvetov a priestor na oddych. Druhá časť bude pokračovať smerom k cintorínu, ktorú od neho oddelíme stromoradím a pôjde o mestský park. No a potom to bude pokračovať lesoparkom, keďže pred dokončením je aj kalvária,“ uviedol Janas.

Aktuálne najviditeľnejšie zmeny v CMZ sú na zelených plochách v okolí fontány, ktoré získali novú tvár. Pribudla najmä stromová výsadba, nechýbajú lipy či javory. Ale vysádzali aj sa aj kvetiny a úpravou prešlo aj okolie mosta za budovou radnice. „Výsadba zelene musela vychádzať z jestvujúceho daného priestoru. Celý návrh parku je riešený v takzvaných sústredných kruhoch, ktoré sú popretkávané hlavnými pešími ťahmi, tie sme podporili výsadbou zelene. Samotný návrh rieši kruhovú výsadbu líp, borievok a javorov, ktoré budú počas celého roka svojou štruktúrou dopĺňať celý tento priestor,“ vysvetlila mestská architektka Daniela Šešová.

Tá ďalej uviedla, že projektantka, ktorá navrhovala výsadbu zelene, riešila celý priestor tak, aby každú ročnú dobu niečo kvitlo. „Všetky stromy, ktoré sú tu, kopírujú kruhový tvar a uzatvárajú priestor centrálneho spoločenského priestoru a zároveň odblokovávajú okolité stavby. Od administratívnych budov zónu oddeľuje výsadba javorov, pozdĺž peších ťahov a tá je doplnená letničkami a trvalkami,“ opísala Šešová s tým, že bolo použitých veľmi veľa tráv, ktoré sú takmer bezúdržbové a dávajú peknú kulisu celému mobiliáru. Celá výsadba stromov sa tiež musela podriadiť aj inžinierskym sieťam a dvom súkromným pozemkom.

Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, celkovo sa v centrálnej mestskej zóne vysadí približne 77 druhov stromov, kvetov a okrasných tráv. „Tento rok pribudlo približne 80 stromov rôznych druhov, takmer 1300 kríkov, ktoré keď vyrastú budú plniť funkciu živého plotu a takmer 2000 kvetov. Rekonštrukcia chodníkov si vyžiadala investíciu približne 68-tisíc eur, realizácia výsadby so zavlažovacím systémom približne 70-tisíc eur,“ doplnila mestská hovorkyňa s tým, že pri budovaní mestského parku a rozširovaní zelene v centre pomôžu aj peniaze, ktoré mesto získalo ako finančné náhrady za výruby zelene, ktoré sa realizujú v súvislosti s výstavbou rýchlostnej železnice.

Centrálna mestská zóna v Považskej má novú tvár: Pozrite, čo pribudlo
33
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zmeny na považskobystrickej stanici: Pozrite, ako to na nej po novom vyzerá, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM