Filip Chudý Rôzne

Čakanie sa skončilo: Na Považský hrad sa vrátila vyhľadávaná atrakcia

Obľúbená atrakcia, ktorá lákala návštevníkov na Považský hrad, sa po niekoľkých mesiacoch vrátila na svoje miesto.

Ilustračný obrázok k článku Čakanie sa skončilo: Na Považský hrad sa vrátila vyhľadávaná atrakcia
Zdroj: TASR

Projekt obnovy národnej kultúrnej pamiatky Považského hradu, ktorý bol financovaný z finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu, Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a 15-percentnej spoluúčasti nášho mesta (celkové oprávnené výdavky projektu boli vo výške takmer 538 000 eur), priniesol pre návštevníkov aj atraktívnu novinku v podobe vnútorného informačného systému. Ten slúži pre turistov nielen ako oddychový priestor, ale zároveň aj ako náučný chodník.

Celkovo bolo pred slávnostným otvorením hradu (22. júla 2017) osadených 11 odpočívadiel s tabuľkami s popisom objektu, tri smetné koše, dva stojany na bicykle, vstupný pútač, model hradu, lávka a ďalekohľad s rotáciou 360° a niekoľkostupňovým vertikálnym pohybom. No ten zrejme nelákal iba návštevníkov hradu.

Ako sme vás v októbri 2017 informovali, bolo zistené závažné poškodenie exteriérového ďalekohľadu na Považskom hrade, pričom podľa slov koordinátorky projektu Mariky Zábojníkovej, všetko smerovalo k tomu, že sa ho zrejme niekto snažil ukradnúť. Ďalekohľad preto preventívne zdemontovali a vzniknutú situáciu začali riešiť.

„Ďalekohľad sa na hrad vrátil na konci marca pred veľkonočnými sviatkami. Veríme, že sa nenájdu vandali, ktorí by chceli ďalekohľad úmyselne poškodiť a že bude dlho slúžiť ľuďom a spríjemní im návštevu hradu,“ prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Exteriérový ďalekohľad na Považskom hrade neplánujú opäť demontovať a návštevníkom by mal byť k dispozícii už neustále.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM