Filip Chudý Rôzne

Bytovka na Rozkvete sa celá búrať nebude: Mesto bude asi musieť vrátiť peniaze

Na našom najväčšom sídlisku sa pred takmer piatimi rokmi museli vysťahovať ľudia z bytovky, ktorú statik označil za nebezpečnú. Čo je okolo nej nové?

Ilustračný obrázok k článku Bytovka na Rozkvete sa celá búrať nebude: Mesto bude asi musieť vrátiť peniaze
Zdroj: TASR

Bytovka s narušenou statikou na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici sa napokon celá asanovať nebude. Na základe pôvodného statického posudku malo mesto budovu zbúrať na vlastné náklady. Minuloročné statické posudky pripustili, že bytovku nie je potrebné zbúrať celú.

Ako informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková, statik začal pracovať s dvomi variantmi. „Podľa jedného variantu by sa zachovali garáže a jedno poschodie, podľa druhého sa zachovajú garáže a dve poschodia. Statik vypracuje dva varianty, mesto si z nich má vybrať,“ priblížila Kováčiková.

Ako dodala, mesto tiež zvažuje stretnutie s ďalšími statikmi. Chce sa dohodnúť, či má zmysel vypracovať ešte ďalšie statické posudky, na základe ktorých by sa mohla zachovať ešte väčšia časť budovy. „Mesto má záujem, aby sa zachovala aspoň časť bytovky a tieto priestory by boli využité ako archív,“ doplnila hovorkyňa.

Bytovku na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet postavili v roku 2003. Bývalo v nej 20 rodín. Po necelých desiatich rokoch sa začali na stenách objavovať praskliny, steny sa vydúvali, opadávala omietka a obkladačky. Statik na základe posudku skonštatoval, že stav budovy je nebezpečný a treba ju asanovať. V roku 2012 preto z bytovky vysťahovali všetky rodiny, odvtedy je opustená. Mesto podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, polícia ho po dvoch rokoch zastavila, vinníka nezistila. Mesto v roku 2015 vyčlenilo na zbúranie budovy 100 000 eur.

Výstavba bytovky bola financovaná z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania, mestu hrozí, že bude musieť vrátiť poskytnuté financie. „Dlžník musí zachovať nájomný charakter počas celej doby splácania úveru, čo je u nájomných bytov u žiadateľov v obciach alebo samosprávnych krajoch 30 rokov s tým, že v zmluve sa zaväzuje, že to dodrží,“ skonštatoval hovorca Štátneho fondu rozvoja bývania Rastislav Lackovič.

Podľa považskobystrickej hovorkyne je mesto pripravené postupovať podľa zákona a teda aj vrátiť financie poskytnuté zo Štátneho fondu rozvoja bývania a Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Koľko obyvateľov má vlastne Považská Bystrica? Najnovšie čísla, ktoré vás zaujmú!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM