Filip Chudý Krimi

Alarmujúca štatistika považských policajtov: Čísla, čo hovoria za všetko!

V minulom roku nastal v Považskobystrickom okrese opäť nárast dopravných nehôd. Ale štatistiky ukázali aj pozitívny vývoj. V čom?

Ilustračný obrázok k článku Alarmujúca štatistika považských policajtov: Čísla, čo hovoria za všetko!
Zdroj: Policajný zbor SR

Bohužiaľ, dopravné nehody sa vodičom, cyklistom a chodcom nevyhýbali v Považskej Bystrici a okolí ani v roku 2016. Ich počet v porovnaní s minulým rokom opäť stúpol, klesol však počet usmrtených a zranených osôb.

Kým v roku 2014 okresný dopravný inšpektorát v Považskej Bystrici zaevidoval 113 dopravných nehôd, v roku 2015 ich bolo už 130 a za minulý rok ešte o desať viac. No dobrou správou je to, že pri dopravných nehodách klesol počet smrteľných prípadov a tiež ťažko a ľahko zranených, čiže sa v tomto smere nezopakoval medziročný nárast medzi rokmi 2014 a 2015, práve naopak.

Usmrtená osoba bola v jednom prípade, čo je v porovnaní s rokom 2015 pokles o dve. Medziročný pokles o tri osoby nastal medzi ťažko zranenými (v roku 2016 ich bolo 9) a medzi ľahko zranenými bol pokles o štyri osoby, keď ľahkým zranením na dopravnú nehodu doplatilo v našom okrese v minulom roku 56 ľudí.

Spomínaná smrteľná nehoda sa stala 11. januára 2016, keď podľa slov polície 68-ročná chodkyňa prechádzala smerom od pošty k zastávke cez štvorprúdovú cestu mimo priechodu pre chodcov a zrazil ju automobil idúci v smere Žilina – Trenčín.

Najčastejšou príčinou dopravných nehôd zostáva aj naďalej porušenie povinností vodiča, čiže nevenovanie pozornosti alebo nedostatočná vzdialenosť medzi vozidlami. Toto bolo príčinou 57 dopravných nehôd v uplynulom roku. Dobrou správou ale je, že opäť klesol počet dopravných nehôd, pod ktoré sa podpísal alkohol, v roku 2016 bolo takých nehôd u nás 13 (2015 – 14, 2014 – 25), a tiež takých, za ktorými je rýchlosť jazdy. V minulom roku bolo takých nehôd 22, ešte o rok skôr 26.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská pod drobnohľadom: V ktorých mestských častiach pribudnú kamery?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM