Rôzne

Aktuálne čísla po zápise prvákov v Považskej: O ktorú školu je najväčší záujem?

V apríli sa konal zápis detí na povinnú školskú dochádzku v základných školách v Považskej Bystrici. My sme zistili, aký bol celkový a konkrétny záujem o jednotlivé školy v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne čísla po zápise prvákov v Považskej: O ktorú školu je najväčší záujem?
Zdroj: Dnes24.sk

Spolu bolo v našom meste zapísaných 460 prvákov, čo je medziročný nárast o 63 detí. No to neznamená, že všetky zapísané deti musia nastúpiť v septembri do školy. Rodičia požiadali u 62 detí o jednoročný odklad. „Rodičia musia ísť s deťmi za lekárom, na centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a doručiť škole potvrdenia, že naozaj potrebujú odklad,“ informoval nás Jozef Bielik, vedúci Odboru sociálnych veci, školstva a kultúry mesta Považská Bystrica.

Lenže počty prvákov, ktorí skutočne nastúpia v septembri do školy, ovplyvňujú aj iné veci. „Niektoré zapísané deti budú chodiť do školy v iných štátoch, pričom škola k tomu musí vydať rozhodnutie. Niektoré rodiny sa môžu presťahovať alebo si rozmyslia, že dieťa prihlásia na inú školu. Skrátka, počty detí, ktoré naozaj nastúpia do prvého ročníka budeme vedieť koncom tohto školského roka,“ vyslovil sa Jozef Bielik.

Ako vidieť aj v tabuľke počtu zapísaných detí, medzi jednotlivými školami je rozdiel v počte prvákov. Zisťovali sme preto, či sa náhodou nebudú žiaci medzi školami presúvať, ako sa to dialo v minulosti. „Rodič má zákonný nárok vybrať pre svoje dieťa základnú školu. Ak tomu nebránia vážne dôvody, výber akceptujeme a dieťa nepresúvame na inú školu. Minimálne desať rokov sme žiadne presuny nemuseli robiť,“ dodal Bielik.

Najviac prvákov na „päťku“

S náskokom, oproti niektorým školám pomerne výrazným, má najviac zapísaných budúcich prvákov ZŠ Slovenských partizánov. „Vnímame to veľmi pozitívne. Je to taká reflexia na prácu celej našej školy, na jej výsledky a všetko čo pre deti poskytujeme. Veľmi nás to teší, hoci sme si vedomí toho, že dopravná situácia ráno pri škole nebýva priaznivá. Komplikuje nám život okružná križovatka, resp. následný výjazd na komunikáciu, ktorý nie je doriešený. Preto je pre nás takýto výsledok zapísaných žiakov úžasný,“ povedala nám Iveta Štiborová, riaditeľka školy, ktorú v minulom roku vybrali medzi päť najlepších základných škôl na Slovensku.

Počty detí zapísaných do prvého ročníka ZŠ v Považskej Bystrici:

Poradie Základná škola Počet zapísaných detí
1. Slovenských partizánov 86
2. Školská 70
3. Nemocničná 63
4. Slovanská 63
5. SNP 41
6. Rozkvet 38
7. Stred 32
8. Považské Podhradie 28
9. Moyzesova (cirkevná) 25
10. Považská Teplá 14

Môže vás zaujímať:

Zápis na jednej z top slovenských ZŠ: Takto ho vnímajú budúci prváci

Rodičia, blíži sa termín podania prihlášky vašich drobcov: Aké sú momentálne kapacity škôlok v Považskej?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM